• Головна
  • Святий Bечір або ніч перед Різдвом – традиції святкування
17:40, 6 січня 2016 р.

Святий Bечір або ніч перед Різдвом – традиції святкування

Свято Христового Різдва належить до найбільших християнських свят, які відзначають в Україні особливо урочисто. Кульмінацією святкового приготування є надвечір’я Різдва – Святвечір, який багатий у нашому народі на різні обряди та звичаї.

З давнини вважається, що у Вілію, напередодні Святої вечері, не годиться ходити в гості чи до іншої хати, а також нічого не позичати. 
За традицією на Святвечір розпочинають з молитви, далі усі члени родини їдять кутю і аж тоді розпочиналася вечеря.
На столі має бути 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусник, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби. А після вечері кутю та деякі інші страви, традиційно, не прибирають зі столу, а залишають для духів, які будуть сідати за Святу вечерю вдруге. Для них також ставили склянку води і чистий рушник.

Після вечері люди починали співати колядки. А у віконцях осель всю ніч виблискувало світло, бо й свічки не гасили на Святий Вечір, вони самі мали догоріти повністю.

Дотримуєтесь ви цих, або інших, або не дотримуєтесь традицій взагалі, а 0382.ua вітає усіх з Різдвом Христовим! Бажаємо родинного затишку, добра, миру та веселих свят!  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Святвечір #Різдво #традиції #вечеря
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...