• Головна
  • Гастрономічна карта України: що їдять на Хмельниччині
09:19, 21 грудня 2016 р.

Гастрономічна карта України: що їдять на Хмельниччині

Кожна область України славиться своєю унікальною кухнею - в залежності від традицій і географії. Гастрономічну карту України підготувало видання «Укрінформ».

Західна Україна

Картопляну ковбасу ведерей люблять в Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертої сирої картоплею і запікають у печі. Також, самі популярні страви: м'ясні рулети і ковбаски.

На Прикарпатті до столу подають банош - густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена ​​сметаною, подають гарячим з обсмаженою беконом і бринзою. Карпати - це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи - блюдо на зразок жаркого, якої вас почастують на Буковині. Також в Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу і традиційну кукурудзяну кашу - мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яке прийшло до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється корінням і карпатським травами і все це вариться в казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини з сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпику та сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазуріки по-волинськи - це домашні ковбаски з індички, вершкового масла і сиру. У цьому регіоні варто спробувати і поліський хмиз - делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети - струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні зрази і мацик - в'ялене м'ясо в вироблені свинячому шлунку. Мачанка - це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. 

Північ України

Ці краї славляться урожаєм картоплі, значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся - деруни. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках з картоплі, квашеної капусти і м'яса. А на десерт - пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також люблять спекотне, але тут з картоплею закладається і м'ясо, і печінку. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ уже багато років славиться своїми котлетами по-київськи.

Південь України

Південь це край рибалок, а отже і різних рибних страв. Так ось бички не тільки подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують битки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, очистити від кісток, подрібнити, нафарширувати і запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують і навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмой: локшиною з шматочками м'яса і маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусник готують в Запоріжжі. Приазов'ї славиться млинцями - це тонке дріжджове тісто з маслом і сирною начинкою, згортається в рулет.

Центральна Україна

Борщ в Україні всюди варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників і начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто спробувати крученики - невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками і тістечками. У Дніпрі, як і в Одесі, дуже люблять готувати форшмак, а зі свіжої риби готують юшку по-дніпровськи з цибулею. У Вінницькій області готують бігос - страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні рубці - суп з яловичого рубця, який приправляють корінням, сиром і спеціями.

Східна Україна

На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на свій смак. А до окрошка можна спробувати рульку - задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають у тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву - таким блюдом вас почастують на Луганщині. На даний слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге - гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.

Гастрономічна карта України: що їдять на Хмельниччині, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#гастрономічна #карта #їжа
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...