Домашнє молоко: як перевіряють якість продукції на продовольчому ринку Хмельницького (Фото)

Домашнє молоко: як перевіряють якість продукції на продовольчому ринку Хмельницького (Фото)

Журналіст сайту 0382.ua поспілкувався з директором продовольчого ринку та завідуючою лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Пропонуємо дізнатися, які перевірки проходить молоко перед тим як потрапити на прилавки.

В рамках проекту «Хмельницькі базари» минулого разу ми почули думки покупців та продавців щодо якості домашнього молока та ймовірності виведення його з ринків. Сьогодні ми вирішили поспілкуватися з адміністрацією ринку та дізнатися, які перевірки проходить молочна продукція, що на прилавках павільйону.

Директор продовольчого ринку Наталія Петрівна Ямборко розповіла, що вся продукція відправляється на експертизу, а вже після цього її пропонують покупцям:

Домашнє молоко: як перевіряють якість продукції на продовольчому ринку Хмельницького (Фото), фото-1

«Молочна продукція, яку привозять на ринок, спочатку потрапляє в лабораторію. Якщо ж продукція відповідає всім вимогам, то надається експертний висновок і робоче місце в павільйоні. Для того, щоб на ринку не працювали без дозволів, тут знаходиться контролер, який слідкує, щоб все було добре».

До спеціального пункту прийому з ринку приносять зразки молочної продукції.

У самій лабораторії нам вже показали, як саме  перевіряють молочну продукцію та розповіли про критерії цієї перевірки.

Для різних видів молока — різна техніка. Один апарат перевіряє коров’яче молоко, інший — козяче.

Домашнє молоко: як перевіряють якість продукції на продовольчому ринку Хмельницького (Фото), фото-2

Відмітки про проходження експертизи заносяться, в ось такий журнал.

«Для того, що б почати торгувати домашньою продукцією на ринку, ми повинні побачити ветеринарне свідоцтво та переконатися, що тварина, яка дає це молоко пройшла має всі щеплення та нічим не хвора. Також щомісяця ми повинні отримувати довідку, що у тварини відсутні форми маститів. Тільки після цього, продукція допускається до перевірки в лабораторії», — розповіла завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на продовольчому ринку ТОВ «ТСМ Кооператор» Ніна Бачмага.

Домашнє молоко: як перевіряють якість продукції на продовольчому ринку Хмельницького (Фото), фото-3

Щодо пластикових  пляшок, то запевняють, що намагаються активно з ними боротися. Але радикальні методи поки не використовують, адже більшість покупців та продавців це влаштовує.

«Людині не так просто принести в банках молоко, вони розбиваються. Їм простіше використовувати пляшки. Але ми зараз працюємо над тим, щоб все-таки люди відмовилися від використання пластику», — продовжила Ніна Дмитрівна.

В лабораторії нам також розповіли, що перевага продукції на продовольчому ринку — відсутність пилюки та чисті прилавки. За словами завідуючої, 80% молока, сиру та сметани зі стихійних ринків не відповідають нормам. Щодо продовольчого ринку, то з початку року тут заборонили продавати 63 літри молока (21 випадок), 25 зразків сметани та 102 кілограми сиру (24 випадки). Ця продукція була денатурована харчовою фарбою, щоб її потім не реалізовували на стихійних ринках.

Вже зовсім скоро ми розповімо та покажемо вам детальніше, як проходить перевірка молочної продукції. Адже у наступному матеріалі проекту «Хмельницькі ринки» ми проведемо експертизу кількох зразків молока у лабораторії, в якій ми побували.

Будьте в курсі усіх подій та найцікавіших новин Хмельницького, підписуйтеся на наші ViberYoutube та Telegram канали, а також у Facebook спільноту.

молоко ринок перевірки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі