Хмельничан застерігають від отруєнь та кишкових інфекцій

Хмельничан застерігають від отруєнь та кишкових інфекцій, Бойко Роман

У період гарячої літньої пори серед населення міста зростає ймовірність захворювання кишковими інфекціями.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці міської ради з метою попередження захворюваності серед хмельничан нагадує правила колективної та особистої гігієни:

  • перед вживанням їжі мийте руки з милом; овочі, фрукти мийте проточною водою;
  • запобігайте забруднення харчових продуктів, не забувайте про їх термічну обробку;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках в осіб, які не мають санітарного дозволу на торгівлю та сумнівної якості;
  • розливне молоко обов'язково кип'ятіть;
  • користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду;
  • при перших же ознаках захворювання (пронос, блювота) звертайтеся за медичною допомогою.

Разом з тим, працівники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради звертають увагу громадян на різновиди харчових отруєнь організму, пов’язаних із здатністю впливати лише на певні органи та системи організму людини:

  • ниркові та печінкові отрути, що порушують функцію цих органів (сполуки важких металів, токсини грибів);
  • кишково-шлункові отрути, які уражають стравохід, шлунок, кишечник.

Причини отруєнь:

  • отруєння недоброякісними харчовими продуктами або неправильним їх приготуванням, особливо значну долю складають отруєння недоброякісним алкоголем;
  • отруєння грибами;
  • медикаментами, які використовуються для лікування, однак у надмірних дозах проявляють токсичні властивості.

Загальні принципи профілактики харчових отруєнь:

  • будь-які сумніви щодо доброї якості харчових продуктів готових до
  • споживання, особливо консервованих, необхідно вирішувати на користь власного здоров'я і відмовлятися від їх споживання;
  • подібно правилам дорожнього руху, правила особистої гігієни при умові їх
  • суворого дотримання надійно зберігають життя сучасної людини від невидимої токсико-інфекційної небезпеки;
  • будь-який замінник (сурогат) алкоголю-потенційна отрута, тому вживання алкогольних напоїв сумнівного походження – це великий ризик для життя та здоров'я.
  • Потрібно пам'ятати, що під час приготування харчових продуктів необхідно суворо дотримуватись правил їх кулінарної обробки.

Нерідко, навіть при дотриманні всіх рекомендацій, виникають прикрі ситуації, які в подальшому спричиняють інфекційні кишкові недуги.

Одним із важких кишкових захворювань є сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella , і супроводжується інтоксикацією.

Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань та літня сезонність.

Джерела інфекції:

  • можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові
  • бактеріоносії;
  • нерідко інфікуються яйця птахів;
  • тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною носовим слизом;
  • механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Зараження у 96-98% випадках зв'язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку. Інкубаційний період коливається від 2-6 год. до 2-3 днів.

Симптоми:

  • спостерігається загальна слабкість, головний біль, розлади сну;
  • з'являється біль у м'язах, підвищується температура;
  • у наступні години приєднуються нудота, блювання, біль у животі.

Блювота частіше багаторазова, на початку залишками їжі, а далі водяниста, зеленуватого кольору. Біль у животі гострий, постійний або переймистий. Пронос починається пізніше. Випорожнення рясні, кал смердючий, швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. Живіт здутий, болючий, бурчить. При легкому перебігу втрати рідини не перевищують 3% маси тіла, середньої важкості – від 4 до 6%, при важкому – 7-10%. Останній характеризується яскравою інтоксикацією. Якщо не надати допомогу, розвивається інфекційно-токсичний шок.

Лікування

Необхідно якомога раніше промити шлунок і кишки перевареною водою (краще ізотонічним розчином хлориду натрію), після чого ввести всередину сорбент (активоване вугілля, ентеросорб, ентеросгель) і дати тепле пиття. Для відновлення водно-сольової рівноваги призначають дозоване введення регідрону, гастроліту. Дорослому потрібно 2-3 л розчину, дитині – 50 мл на 1 кг маси тіла. При дуже важких формах, коли відзначається виражена інтоксикація, необхідна терміновагоспіталізація.

Будьте в курсі усіх подій та найцікавіших новин Хмельницького, підписуйтеся на наші ViberYoutube та Telegram канали, а також у Facebook спільноту.

Джерело: прес-служба Хмельницької міської ради
отруєння попередження
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі