09:02, 20 червня 2017 р.
Хмельничан застерігають від отруєнь та кишкових інфекцій
У період гарячої літньої пори серед населення міста зростає ймовірність захворювання кишковими інфекціями.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці міської ради з метою попередження захворюваності серед хмельничан нагадує правила колективної та особистої гігієни:
- перед вживанням їжі мийте руки з милом; овочі, фрукти мийте проточною водою;
- запобігайте забруднення харчових продуктів, не забувайте про їх термічну обробку;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках в осіб, які не мають санітарного дозволу на торгівлю та сумнівної якості;
- розливне молоко обов'язково кип'ятіть;
- користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду;
- при перших же ознаках захворювання (пронос, блювота) звертайтеся за медичною допомогою.
Разом з тим, працівники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради звертають увагу громадян на різновиди харчових отруєнь організму, пов’язаних із здатністю впливати лише на певні органи та системи організму людини:
- ниркові та печінкові отрути, що порушують функцію цих органів (сполуки важких металів, токсини грибів);
- кишково-шлункові отрути, які уражають стравохід, шлунок, кишечник.
Причини отруєнь:
- отруєння недоброякісними харчовими продуктами або неправильним їх приготуванням, особливо значну долю складають отруєння недоброякісним алкоголем;
- отруєння грибами;
- медикаментами, які використовуються для лікування, однак у надмірних дозах проявляють токсичні властивості.
Загальні принципи профілактики харчових отруєнь:
- будь-які сумніви щодо доброї якості харчових продуктів готових до
- споживання, особливо консервованих, необхідно вирішувати на користь власного здоров'я і відмовлятися від їх споживання;
- подібно правилам дорожнього руху, правила особистої гігієни при умові їх
- суворого дотримання надійно зберігають життя сучасної людини від невидимої токсико-інфекційної небезпеки;
- будь-який замінник (сурогат) алкоголю-потенційна отрута, тому вживання алкогольних напоїв сумнівного походження – це великий ризик для життя та здоров'я.
- Потрібно пам'ятати, що під час приготування харчових продуктів необхідно суворо дотримуватись правил їх кулінарної обробки.
Нерідко, навіть при дотриманні всіх рекомендацій, виникають прикрі ситуації, які в подальшому спричиняють інфекційні кишкові недуги.
Одним із важких кишкових захворювань є сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella , і супроводжується інтоксикацією.
Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань та літня сезонність.
Джерела інфекції:
- можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові
- бактеріоносії;
- нерідко інфікуються яйця птахів;
- тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною носовим слизом;
- механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.
Зараження у 96-98% випадках зв'язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку. Інкубаційний період коливається від 2-6 год. до 2-3 днів.
Симптоми:
- спостерігається загальна слабкість, головний біль, розлади сну;
- з'являється біль у м'язах, підвищується температура;
- у наступні години приєднуються нудота, блювання, біль у животі.
Блювота частіше багаторазова, на початку залишками їжі, а далі водяниста, зеленуватого кольору. Біль у животі гострий, постійний або переймистий. Пронос починається пізніше. Випорожнення рясні, кал смердючий, швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. Живіт здутий, болючий, бурчить. При легкому перебігу втрати рідини не перевищують 3% маси тіла, середньої важкості – від 4 до 6%, при важкому – 7-10%. Останній характеризується яскравою інтоксикацією. Якщо не надати допомогу, розвивається інфекційно-токсичний шок.
Лікування
Необхідно якомога раніше промити шлунок і кишки перевареною водою (краще ізотонічним розчином хлориду натрію), після чого ввести всередину сорбент (активоване вугілля, ентеросорб, ентеросгель) і дати тепле пиття. Для відновлення водно-сольової рівноваги призначають дозоване введення регідрону, гастроліту. Дорослому потрібно 2-3 л розчину, дитині – 50 мл на 1 кг маси тіла. При дуже важких формах, коли відзначається виражена інтоксикація, необхідна терміновагоспіталізація.
Будьте в курсі усіх подій та найцікавіших новин Хмельницького, підписуйтеся на наші Viber, Youtube та Telegram канали, а також у Facebook спільноту.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Касети для розсади: як вибрати та правильно використовувати?
Новини компаній
17:11
21 січня
16:00
20 січня
ТОП новини
Оголошення
10:56, 16 січня
09:37, 23 січня
15:23, 22 січня
12:21, 13 січня
live comments feed...