12 Страв на Святий Вечір (рецепти)

За давнім українським звичаєм різдвяний піст завершується Святою Вечерею

У цей день (останній день посту, 6 січня) сім’я сідає до вечері, коли на небі з’являється перша зірка (саме вона символізує народження Христа). На святковому столі, згідно традицією, має бути 12 страв. Усі страви повинні бути пісними, обов’язковими атрибутами різдвяного українського столу є кутя та узвар.

0382 пропонує вам орієнтовне меню на Святвечір – 12 пісних страв

1. Кутя

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-1
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-1

Найголовнішою стравою у Святвечір є кутя. Символ родючості та достатку. Головними інгредієнтами куті є пшениця, мак та мед.Саме з частування куті і починається Свята Вечеря.

Пшениця – 1 склянка, мак – 100 г, горіхи – 100 г, мед – 1-3 ст.л., цукор – за смаком.

Чисту пшеницю добре промиваємо, заливаємо окропом та варимо на повільному вогні 2-3 години або до готовності.

Мак заливаємо окропом, накриваємо кришкою та залишаємо на 30-40 хвилин. Зливаємо воду та перетираємо мак зручним для вас способом (в макітрі, блендером, на м’ясорубці). Горіхи лущимо та дрібно січемо. Змішуємо зварену пшеницю, мак, мед, цукор та горіхи. Якщо кутя вийшла загустою, можна її розвести водою або узваром.

2. Узвар

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-2
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-2

Узвар зазвичай варять з сушених яблук груш та слив, але на ваше вподобання можна додати сушену журавлину, родзинки, вишні – все одно буде дуже смачно. Традиційно узвар до столу подають охолодженим.

Сушені яблука – 200 г, сушені груші – 200 г, чорнослив – 200 г, вода – 3 л, мед – 200 г (або за смаком).

Сухофрукти добре промиваємо.Яблука та груші заливаємо водою, ставимо каструлю на вогонь та варимо від початку кипіння 15 хвилин. Додаємо до каструлі чорнослив та варимо ще 10-15 хвилин. Зніміть узвар з вогню, вкутайте та дайте йому постояти 4-5 годин. Проціджуємо узвар, додаємо рідкий мед та даємо ще постояти узвару близько години. За цей час мед має розійтися. Готовий узвар охолоджуємо та подаємо до столу.

3. Вареники

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-3
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-3

Тісто та начинка до вареників мають бути пісними

Для начинки:пюре картопляне – 200 г, цибуля – 1 штука, сіль, перець.

Для тіста:олія – 1 ст.л., борошно – 300 г, відвар картопляний – 200 мл, сіль – щіпка

Підготуємо начинку. Картоплю чистимо та варимо до готовності в підсоленій воді.

Цибулю чистимо та підсмажуємо до золотистого кольору. Картоплю відціджуємо (вивар не виливаємо, він нам знадобиться до тіста), добре розминаємо, додаємо цибулю, вимішуємо. За потреби солимо та перчимо.

Готуємо тісто. Борошно просіюємо на робочу поверхню, робимо у ньому ямку, додаємо сіль, олію та теплий картопляний вивар. Спочатку вимішуємо ложкою, далі руками. Беремо близько четвертини тіста, розкачуємо тонким шаром. Склянкою видавлюємо паляникчки. На кожну паляничку кладемо начинку та формуємо вареники. Відварюємо вареники у підсоленій воді з лавровим листом. Змащуємо вареники заздалегідь присмаженою цибулькою та подаємо до столу.

4. Голубці

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-4
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-4

Голубці – також є традиційною стравою Святої Вечері. Багато господинь робить кілька видів голубців.

Капуста – 2 кг, картопля сира – 1 кг, цибуля – 2-3 штуки, часник – 3-4 зубчики, гриби – 500 г свіжих, або 50 г сушених, сіль, перець, вода – 750 мл, олія – 3 ст.л. + для смаження

Капусту пропарюємо, відділяємо листки, зрізуємо грубі прожилки. Картоплю тремо на грубій тертці, відтискаємо рідину. Цибулю ріжемо кубиками та підсмажуємо на сковорідці, до цибулі додаємо порізані гриби, смажимо до готовності. (якщо гриби сухі, попередньо їх вимочуємо та трішки відварюємо). Змішуємо картоплю та цибульку з грибами, солимо, перчимо.

Формуємо голубці, складаємо їх в каструлю, дно якої встелене капустяним листям. Зверху також вкриваємо голубці капустяним листям, заливаємо підсоленою водою та додаємо 3 ст.л. олії. Ставимо голубці в духовку на 1 годину.

5. Грибна підлива

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-5
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-5

Така підливка подається до голубців або/та вареників.

Гриби сушені – 30 г (або 300 г свіжих), цибуля – 200 г, борошно – 2-3 ст.л., олія – 2-3 ст.л., сіль, перець

Цибулю дрібно шаткуємо, обсмажуємо на олії до м’якості. Гриби миємо та відварюємо до готовності. Виймаємо гриби з бульйону дрібно ріжемо або перемелюємо на м’ясорубці. З’єднуємо гриби з цибулею та прогріваємо їх ще 2-3 хвилини. На окремій сковороді (сухій) обсмажуємо пересіяне борошно до золотистого кольору. До борошна акуратно вливаємо грибний бульйон, добре розмішуємо, щоб не було грудочок. Помішуючи проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо гриби з цибулею і даємо покипіти до загустіння.

6. Борщ з вушками

7438_borsz_z_vushkami.jpg (22.12 Kb)
7438_borsz_z_vushkami.jpg (22.12 Kb)

Для борщу: буряк – 600-700 г, цибуля – 1 штука, грибний відвар – 3 л., лимонний сік – 2 ст.л. (або за смаком), лавровий лист, сіль, перець, зелень кропу.

Для вушок:

білі сушені гриби – 100 г, цибуля – 1 штука, борошно – 150 г, вода – 50 г, Олія – 1 ст.л., сіль, перець.

Гриби попередньо замочуємо, промиваємо. Заливаємо 3 л води та варимо до готовності. Грибний відвар зливаємо та проціджуємо. Буряк миємо та варимо до готовності.

Займемося приготуванням вушок. Цибулю ріжемо дрібно, підсмажуємо до м’якості. Гриби перемелюємо на м’ясорубці, додаємо до цибулі, солимо перчимо, просмажуємо 3-4 хвилини. На робочу поверхню просіюємо борошно, робимо в ньому невеличку ямку, додаємо сіль, олію, поступово додаючи воду, вимішуємо м’яке тісто, як на вареники.

Тонко розкачуємо тісто, ріжемо його на квадратики ( зі стороною 4-5 см). Викладаємо на квадратик трішки начинки, складаємо тісто в трикутник, защипуємо краї, з’єднуємо краї вареника між собою. Відварюємо вушка в підсоленій воді та змащуємо олією.

Тепер приготуємо борщ. Проціджений грибний відвар ставимо на вогонь. Зварений буряк натираємо на грубій тертці. Цибульку ріжемо так, як більше любимо її в борщі, обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо до цибулі буряк та лимонний сік, тушкуємо 3-5 хвилин. Вміст сковорідки висипаємо до киплячого грибного відвару, додаємо лавровий лист, сіль, перець, довести до кипіння та проварити ще кілька хвилин.

На тарілку викладаємо вушка, заливаємо борщем, присипаємо зеленню.

7. Риба з грибами

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-7
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-7

Риба – 1 кг, гриби – 500 г свіжих або 50 г сухих, цибуля – 3-4 штуки, олія – 60 мл, гірчиця (порошок) – 1 ч.л., часник – 2-3 зубчики, сіль

Рибу ріжемо порційними шматками. Солимо та натираємо часником (пропущеним через часниківку), залишаємо на кілька годин в холодному місці.

Дно жаростійкої форми вистелюємо цибулею, зверху викладаємо порізані гриби (якщо використовуєте сирі, їх попередньо треба відварити). Зверху шар риби, знову гриби та цибуля. Воду змішуємо з олією та гірчицею і заливаємо рибу так, щоб вона ледь прикривала верхній шар цибулі (якщо у вас сухі гриби, то можна залити рибу грибним відваром). Накриваємо кришкою та ставимо у духовку на 50-60 хвилин.

8. Оселедець карпатський

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-8
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-8

Оселедець потрібно приготувати заздалегідь, адже він має добре промаринуватися.

Оселедець – 1 кг, цибуля – 200 г, морква – 200 г

Для маринаду:Олія – 350 г, оцет – 2-3 ст.л., цукор – 1 ст.л., сіль, перець

Оселедець розбираємо на філе, нарізуємо філе на подовгасті шматки, злегка відбиваємо. Цибулю та моркву нарізуємо соломкою, викладаємо на оселедець. Загортаємо рулетик, сколюємо шпажкою. Викладаємо в посудину і заливаємо маринадом. Залишаємо 10-12 годин. Подаємо до столу разом зі шпажками.

9. Шулики з медом

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-9
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-9

Борошно – 3 склянки, вода – 1 склянка, сода – ½ ч.л., олія – 2/3 склянки, мак – 1 склянка, мед – 1 склянка, кориця – до смаку (можна і без неї), сіль – щіпка.

Борошно просіюємо та робимо у ньому заглибину, додаємо сіль, воду та пів склянки олії. Замішуємо тісто і даємо йому трохи постояти. Поки тісто відпочиває перетираємо мак до появи молочка. Вимішуємо ще раз тісто, та розкачуємо коржі товщиною з сантиметр, та робимо по ньому ромбовидні надрізи( можна їх не робити, а просто поламати коржі на шматки довільної форми), проколюємо виделкою. Смажимо на гарячій сковороді, змащеній олією. Ламаємо коржі по надрізах, складаємо у глибокий посуд, змішуємо з маком та медом, до смаку додаємо корицю.

10. Горохова каша

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-10
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-10

Горох – 150 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., сіль, перець

Горох перебрати, промити кілька разів холодною водою. Замочити на ніч. Залити горох водою та зварити до готовності. Під кінець варки посолити до смаку.

Цибулю дрібно ріжемо, моркву тремо на грубій тертці. Обсмажуємо до готовності. Висипаємо нашу засмажку до гороху, добре вимішуємо.

11. Пампухи

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-11
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-11

Борошно – 5 склянок, дріжджі сухі – 1 ст.л., цукор – 3 ст.л., сіль – 1/2 ч.л., олія – 3 ст.л., тепла вода – 2 склянки, цукрова пудра

Борошно просіюємо, змішуємо з сухими інгредієнтами, поступово вливаємо олію та воду. Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі в двічі.

Трохи обминаємо тісто, розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см). Склянкою видавлюємо круглі пампухи, можна (за бажання) всередині видавити дірочку маленькою горілчаною скляночкою. Готовим пампушкам даємо підійти в теплому місці 15 хвилин. У казані розігріваємо олію та смажимо на середньому вогні до золотистого кольору. Викладаємо пампухи на серветку, щоб стік зайвий жир. Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

12. Квасоля з грибами

12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-12
12 Страв на Святий Вечір (рецепти), фото-12

Квасоля – 300 г, сушені гриби – 50 г, цибуля – 2 штуки, борошно – 2 ст.л., олія – 2 ст.л., часник – 2-3 зубчики, сіль.

Гриби та квасолю попередньо замочуємо. Варимо разом у невеликій кількості води до готовності квасолі. Дрібно нарізану цибулю підсмажуємо на олії до м'якості, борошно підсмажуємо на сухій сковороді до золотистого кольору. Змішуємо усі інгредієнти, солимо та додаємо дрібно січений часник.

Колектив 0382 бажає вам смачної Вечері та веселих свят!

12 страви кутя узвар
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Новини України
Дитину знайшли повішеною на ремені у її кімнаті. Про це 28 жовтня повідомила поліція. Трагедія сталася у Херсонській області - самогубство скоїв 11-річний хлопчик, інформує "ТСН". "Близько 20:00 у чергову частину Олешківського відділення поліції надійшло повідомлення від медичної сестри. Вона розповіла, що до лікарні доставлено 11-річного хлопчика без ознак життя. Батьки пояснили лікарям, що знайшли сина в його кімнаті, він не дихав", — йдеться у повідомле...
Кримінал
Хмельничанина, який через підкуп поліцейських намагався уникнути адміністративного стягнення за нетверезе керування автомобілем, притягнуто до кримінальної відповідальності Аби уникнути адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, мешканець м. Хмельницького запропонував неправомірну вигоду працівникам управління патрульної поліції в Хмельницькій області Департаменту патрульної поліції, які виявили факт...
Спорт
У Львові відбувся чемпіонат України з кульової стрільби серед юнаків та дівчат, який тривав з 18 по 23 жовтня. До складу збірної команди області увійшли і представники міста Хмельницького та показали дуже гарний результат: майстер спорту України міжнародного класу Крістіна Гілевич виборола 3 золоті медалі, майстер спорту України міжнародного класу Маргарита Тарканій – 2 золоті та 1 бронзову нагороди, майстер спорту України Софія Бондар – 2 золоті медалі. П...
Суспільство
Сьогодні Україна відзначає 76 – річницю визволення України від нацистських загарбників. Саме у цей день вдалось остаточно прогнати за межі території сучасної України війська гітлерівських окупантів, що силою хотіли загарбати наші землі під час Другої світової війни. З метою вшанування пам’яті героїв та полеглих воїнів у Другій світовій війні на військовому кладовищі у м. Хмельницькому відбулося покладання квітів за участю керівництва області, міста, силови...
Спорт
Шестеро спортсменів повернулись додому з нагородами 24-25 жовтня у м. Києві в легкоатлетичному манежі пройшов чемпіонат України з бойового самбо серед дорослих, юніорів та юнаків. 480 спортсменів з усієї України взяли участь у чемпіонаті, з них 24 спортсмени представляли Хмельницьку область. За результатами змагань шестеро наших спортсменів повернулись додому з нагородами. Так, 2 місця завоювали: Кривенко Ілля (СК КОМБАТ м.Хмельницький) та Ярмошук Назар (С...
Суспільство
На Хмельниччині продовжується динаміка захворювання на COVID-19 в освітніх закладах. Проте більшість батьків та учнів цікавить питання, чи продовжиться навчання після канікулярного періоду. За інформацією першого заступника голови Хмельницької ОДА Романа Примуша, наразі коронавірусом хворіє 481 працівник навчальних закладів, 15 хворих освітян виявлено за минулу добу. Також від COVID-19 лікується 129 учнів, у 8-ми з них хворобу діагностували минулої доби. З...
Спорт
Вдруге поспіль хмельничанку Марину Бех-Романчук і херсонця Андрія Проценка визнали найкращими легкоатлеткою і легкоатлетом місяця в Україні. Цього разу за успішні виступи у вересні поточного року. Протягом першого осіннього місяця вказані заслужені майстри спорту України продемонстрували хороші результати. Марина виграла змагання зі стрибків у довжину на заключному етапі «Діамантової ліги» у Досі (6,91 м-найкращий особистий результат сезону) та престижному...
Суспільство
У вівторок, 27 жовтня, помер єпископ-помічник римсько-католицької Кам’янець-Подільської єпархії Ян Нємєц, у якого виявили COVID-19. Як повідомили в Католицькому медіа-центрі, Нємєц помер від ускладнень, пов'язаних з коронавірусом. Тиждень тому його госпіталізували в лікарню в Кам'янець-Подільському, а потім перевезли на лікування до Польщі. У єпископа було уражено 85% легких. Він помер в польській лікарні. Читайте також:  У Хмельницькому померли два малолі...
Кримінал
Автомобіль «Форд Ескорт» зник з подвір’я приватного господарства жителя села Новоставці Теофіпольського району в ніч на 27 жовтня. 41-річний чоловік, повернувшись пізно ввечері додому, виявив відсутність транспортного засобу, який був припаркований на подвір’ї поруч з будинком, і одразу звернувся до поліції. На місце події виїхала слідчо-оперативна група Теофіпольського відділення поліції, а групи реагування патрульної поліції, які чергували тієї ночі, отр...