12 Страв на Святий Вечір (рецепти)

За давнім українським звичаєм різдвяний піст завершується Святою Вечерею

У цей день (останній день посту, 6 січня) сім’я сідає до вечері, коли на небі з’являється перша зірка (саме вона символізує народження Христа). На святковому столі, згідно традицією, має бути 12 страв. Усі страви повинні бути пісними, обов’язковими атрибутами різдвяного українського столу є кутя та узвар.

0382 пропонує вам орієнтовне меню на Святвечір – 12 пісних страв

1. Кутя

Найголовнішою стравою у Святвечір є кутя. Символ родючості та достатку. Головними інгредієнтами куті є пшениця, мак та мед.Саме з частування куті і починається Свята Вечеря.

Пшениця – 1 склянка, мак – 100 г, горіхи – 100 г, мед – 1-3 ст.л., цукор – за смаком.

Чисту пшеницю добре промиваємо, заливаємо окропом та варимо на повільному вогні 2-3 години або до готовності.

Мак заливаємо окропом, накриваємо кришкою та залишаємо на 30-40 хвилин. Зливаємо воду та перетираємо мак зручним для вас способом (в макітрі, блендером, на м’ясорубці). Горіхи лущимо та дрібно січемо. Змішуємо зварену пшеницю, мак, мед, цукор та горіхи. Якщо кутя вийшла загустою, можна її розвести водою або узваром.

2. Узвар

Узвар зазвичай варять з сушених яблук груш та слив, але на ваше вподобання можна додати сушену журавлину, родзинки, вишні – все одно буде дуже смачно. Традиційно узвар до столу подають охолодженим.

Сушені яблука – 200 г, сушені груші – 200 г, чорнослив – 200 г, вода – 3 л, мед – 200 г (або за смаком).

Сухофрукти добре промиваємо.Яблука та груші заливаємо водою, ставимо каструлю на вогонь та варимо від початку кипіння 15 хвилин. Додаємо до каструлі чорнослив та варимо ще 10-15 хвилин. Зніміть узвар з вогню, вкутайте та дайте йому постояти 4-5 годин. Проціджуємо узвар, додаємо рідкий мед та даємо ще постояти узвару близько години. За цей час мед має розійтися. Готовий узвар охолоджуємо та подаємо до столу.

3. Вареники

Тісто та начинка до вареників мають бути пісними

Для начинки:пюре картопляне – 200 г, цибуля – 1 штука, сіль, перець.

Для тіста:олія – 1 ст.л., борошно – 300 г, відвар картопляний – 200 мл, сіль – щіпка

Підготуємо начинку. Картоплю чистимо та варимо до готовності в підсоленій воді.

Цибулю чистимо та підсмажуємо до золотистого кольору. Картоплю відціджуємо (вивар не виливаємо, він нам знадобиться до тіста), добре розминаємо, додаємо цибулю, вимішуємо. За потреби солимо та перчимо.

Готуємо тісто. Борошно просіюємо на робочу поверхню, робимо у ньому ямку, додаємо сіль, олію та теплий картопляний вивар. Спочатку вимішуємо ложкою, далі руками. Беремо близько четвертини тіста, розкачуємо тонким шаром. Склянкою видавлюємо паляникчки. На кожну паляничку кладемо начинку та формуємо вареники. Відварюємо вареники у підсоленій воді з лавровим листом. Змащуємо вареники заздалегідь присмаженою цибулькою та подаємо до столу.

4. Голубці

Голубці – також є традиційною стравою Святої Вечері. Багато господинь робить кілька видів голубців.

Капуста – 2 кг, картопля сира – 1 кг, цибуля – 2-3 штуки, часник – 3-4 зубчики, гриби – 500 г свіжих, або 50 г сушених, сіль, перець, вода – 750 мл, олія – 3 ст.л. + для смаження

Капусту пропарюємо, відділяємо листки, зрізуємо грубі прожилки. Картоплю тремо на грубій тертці, відтискаємо рідину. Цибулю ріжемо кубиками та підсмажуємо на сковорідці, до цибулі додаємо порізані гриби, смажимо до готовності. (якщо гриби сухі, попередньо їх вимочуємо та трішки відварюємо). Змішуємо картоплю та цибульку з грибами, солимо, перчимо.

Формуємо голубці, складаємо їх в каструлю, дно якої встелене капустяним листям. Зверху також вкриваємо голубці капустяним листям, заливаємо підсоленою водою та додаємо 3 ст.л. олії. Ставимо голубці в духовку на 1 годину.

5. Грибна підлива

Така підливка подається до голубців або/та вареників.

Гриби сушені – 30 г (або 300 г свіжих), цибуля – 200 г, борошно – 2-3 ст.л., олія – 2-3 ст.л., сіль, перець

Цибулю дрібно шаткуємо, обсмажуємо на олії до м’якості. Гриби миємо та відварюємо до готовності. Виймаємо гриби з бульйону дрібно ріжемо або перемелюємо на м’ясорубці. З’єднуємо гриби з цибулею та прогріваємо їх ще 2-3 хвилини. На окремій сковороді (сухій) обсмажуємо пересіяне борошно до золотистого кольору. До борошна акуратно вливаємо грибний бульйон, добре розмішуємо, щоб не було грудочок. Помішуючи проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо гриби з цибулею і даємо покипіти до загустіння.

6. Борщ з вушками

7438_borsz_z_vushkami.jpg (22.12 Kb)

Для борщу: буряк – 600-700 г, цибуля – 1 штука, грибний відвар – 3 л., лимонний сік – 2 ст.л. (або за смаком), лавровий лист, сіль, перець, зелень кропу.

Для вушок:

білі сушені гриби – 100 г, цибуля – 1 штука, борошно – 150 г, вода – 50 г, Олія – 1 ст.л., сіль, перець.

Гриби попередньо замочуємо, промиваємо. Заливаємо 3 л води та варимо до готовності. Грибний відвар зливаємо та проціджуємо. Буряк миємо та варимо до готовності.

Займемося приготуванням вушок. Цибулю ріжемо дрібно, підсмажуємо до м’якості. Гриби перемелюємо на м’ясорубці, додаємо до цибулі, солимо перчимо, просмажуємо 3-4 хвилини. На робочу поверхню просіюємо борошно, робимо в ньому невеличку ямку, додаємо сіль, олію, поступово додаючи воду, вимішуємо м’яке тісто, як на вареники.

Тонко розкачуємо тісто, ріжемо його на квадратики ( зі стороною 4-5 см). Викладаємо на квадратик трішки начинки, складаємо тісто в трикутник, защипуємо краї, з’єднуємо краї вареника між собою. Відварюємо вушка в підсоленій воді та змащуємо олією.

Тепер приготуємо борщ. Проціджений грибний відвар ставимо на вогонь. Зварений буряк натираємо на грубій тертці. Цибульку ріжемо так, як більше любимо її в борщі, обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо до цибулі буряк та лимонний сік, тушкуємо 3-5 хвилин. Вміст сковорідки висипаємо до киплячого грибного відвару, додаємо лавровий лист, сіль, перець, довести до кипіння та проварити ще кілька хвилин.

На тарілку викладаємо вушка, заливаємо борщем, присипаємо зеленню.

7. Риба з грибами

Риба – 1 кг, гриби – 500 г свіжих або 50 г сухих, цибуля – 3-4 штуки, олія – 60 мл, гірчиця (порошок) – 1 ч.л., часник – 2-3 зубчики, сіль

Рибу ріжемо порційними шматками. Солимо та натираємо часником (пропущеним через часниківку), залишаємо на кілька годин в холодному місці.

Дно жаростійкої форми вистелюємо цибулею, зверху викладаємо порізані гриби (якщо використовуєте сирі, їх попередньо треба відварити). Зверху шар риби, знову гриби та цибуля. Воду змішуємо з олією та гірчицею і заливаємо рибу так, щоб вона ледь прикривала верхній шар цибулі (якщо у вас сухі гриби, то можна залити рибу грибним відваром). Накриваємо кришкою та ставимо у духовку на 50-60 хвилин.

8. Оселедець карпатський

Оселедець потрібно приготувати заздалегідь, адже він має добре промаринуватися.

Оселедець – 1 кг, цибуля – 200 г, морква – 200 г

Для маринаду:Олія – 350 г, оцет – 2-3 ст.л., цукор – 1 ст.л., сіль, перець

Оселедець розбираємо на філе, нарізуємо філе на подовгасті шматки, злегка відбиваємо. Цибулю та моркву нарізуємо соломкою, викладаємо на оселедець. Загортаємо рулетик, сколюємо шпажкою. Викладаємо в посудину і заливаємо маринадом. Залишаємо 10-12 годин. Подаємо до столу разом зі шпажками.

9. Шулики з медом

Борошно – 3 склянки, вода – 1 склянка, сода – ½ ч.л., олія – 2/3 склянки, мак – 1 склянка, мед – 1 склянка, кориця – до смаку (можна і без неї), сіль – щіпка.

Борошно просіюємо та робимо у ньому заглибину, додаємо сіль, воду та пів склянки олії. Замішуємо тісто і даємо йому трохи постояти. Поки тісто відпочиває перетираємо мак до появи молочка. Вимішуємо ще раз тісто, та розкачуємо коржі товщиною з сантиметр, та робимо по ньому ромбовидні надрізи( можна їх не робити, а просто поламати коржі на шматки довільної форми), проколюємо виделкою. Смажимо на гарячій сковороді, змащеній олією. Ламаємо коржі по надрізах, складаємо у глибокий посуд, змішуємо з маком та медом, до смаку додаємо корицю.

10. Горохова каша

Горох – 150 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., сіль, перець

Горох перебрати, промити кілька разів холодною водою. Замочити на ніч. Залити горох водою та зварити до готовності. Під кінець варки посолити до смаку.

Цибулю дрібно ріжемо, моркву тремо на грубій тертці. Обсмажуємо до готовності. Висипаємо нашу засмажку до гороху, добре вимішуємо.

11. Пампухи

Борошно – 5 склянок, дріжджі сухі – 1 ст.л., цукор – 3 ст.л., сіль – 1/2 ч.л., олія – 3 ст.л., тепла вода – 2 склянки, цукрова пудра

Борошно просіюємо, змішуємо з сухими інгредієнтами, поступово вливаємо олію та воду. Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі в двічі.

Трохи обминаємо тісто, розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см). Склянкою видавлюємо круглі пампухи, можна (за бажання) всередині видавити дірочку маленькою горілчаною скляночкою. Готовим пампушкам даємо підійти в теплому місці 15 хвилин. У казані розігріваємо олію та смажимо на середньому вогні до золотистого кольору. Викладаємо пампухи на серветку, щоб стік зайвий жир. Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

12. Квасоля з грибами

Квасоля – 300 г, сушені гриби – 50 г, цибуля – 2 штуки, борошно – 2 ст.л., олія – 2 ст.л., часник – 2-3 зубчики, сіль.

Гриби та квасолю попередньо замочуємо. Варимо разом у невеликій кількості води до готовності квасолі. Дрібно нарізану цибулю підсмажуємо на олії до м'якості, борошно підсмажуємо на сухій сковороді до золотистого кольору. Змішуємо усі інгредієнти, солимо та додаємо дрібно січений часник.

Колектив 0382 бажає вам смачної Вечері та веселих свят!

12 страви кутя узвар
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
По всій Україні запустили флешмоб #водутваринам, спрямований на допомогу і порятунок вуличним тваринам. Про це на своїй сторінці в Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Флешмоб запустили активісти зоозахисної організації UAnimals. Вони закликають заклади громадського харчування, магазини, заправки, офіси і всіх людей подбати про воду для бездомних тварин. Щоб це зробити, потрібно поставити будь-яку посудину на вулиці в тінь і періо...
Спорт
Турнір проводився серед військових частин Сил спеціальних операцій Про це інформує офіцер відділення спеціальних кореспондентів Інформагентства Міноборони Андрій Агєєв. Снайпери 8-го окремого полку спецпризначення третій рік поспіль перемагають у турнірі серед військових частин Сил спеціальних операцій. Третій щорічний турнір і третя перемога. Цьогоріч змагання проводились на базі навчального центру ССО на Житомирщині. Участь в них брали по три пари снайпе...
Суспільство
Черешня заполонила фруктові відділи хмельницьких ринків і магазинів. Втім, ціни фруктів цього року б’ють рекорди. Продають ягоди від 50 до 90 гривень за кілограм. За словами продавців, черешні, вирощеної у західному регіоні ще немає. В основному продають фрукти, привезені з півдня. «Ще не привозили нам ягід, які виросли в нашій області. В основному везуть з південних областей. Попри те, що фрукти дорогі, зараз на них є попит. Люди купують за різні ціни. Бі...
Культура
День Святого Духа цьогоріч в Україні припадає на 17 червня. За церковним календарем він настає відразу після П'ятидесятниці (51-й день після Великодня ). Православні щиро вірять, що ввечері Трійці на землю сходить Святий Дух, радуючи кожну травинку і билинку. У деяких областях в цей день хресним ходом народ обходить поля. Церква в цей день вшановує Пресвятої і Животворящий Дух, який є єдиносущним Отця і Сина Господа. День Святого Духа присвячений одній із...
Пригоди
Трагедія сталася16 червня близько 20-ї години У водосховищі потонув хлопчик 2015 року народження, який жив у селі Біла Криниця Рівненського району. Дитина, за повідомленням рятувальників, відпочивала поблизу села Півнева Гора Ізяславського району. Хлопчик був вихованцем будинку сімейного типу. Тіло дитини дістав з води на берег 39-річний батько-вихователь.
Пригоди
Водій автомобіля марки "Мерседес" на молдовській реєстрації не вибрав безпечної швидкості руху "В понеділок, 17 червня, о 01:50 на ПЗЧ 19 ДПРЧ надійшло повідомлення про те, що на автодорозі сполученням Шепетівка-Старокостянтинів поблизу с. Бутівці сталась ДТП. Водій автомобіля марки "Мерседес" на молдовській реєстрації не вибрав безпечної швидкості руху та допустив перекидання вантажівки, в наслідок чого на проїжджу частину вилився бітум котрий він перевоз...
Кримінал
Близько 5-ї години ранку на вулиці Кам’янецька, співробітники взводу №1 роти ТОР зупинили транспортний засіб Rover, водій якого порушив Правила дорожнього руху. Під час спілкування із водієм, патрульні помітили, що чоловік підозріло себе поводить та помітно нервує. Вийшовши із автомобіля громадянин кинувся утікати від поліцейських у пішому порядку. Патрульні наздогнали та затримали чоловіка. Під час поверхневої перевірки особи та транспортного засобу, патр...
Пригоди
15 червня близько 18-ї години жителі міста Полонного знайшли на березі річки одяг та особисті речі жителя області Вони викликали рятувальників, які на човні Кажан-330 близько години обстежували річку, в результаті чого дістали на берег тіло. З речей загиблого вдалося з’ясувати, що це місцевий 41-річний мешканець. Причини загибелі чоловіка поки невідомі. Обставини з’ясовує поліція.
Пригоди
15 червня о 19:00 під час патрулювання на р. Дністер поблизу с. Цвіклівці Кам’янець-Подільського району, бійці чергової зміни водолазно-рятувального відділення №4 помітили посеред річки перевернутий човен та двох людей, які подають сигнали про допомогу. За лічені хвилини бійці ДСНС дістались до потерпілих. Як виявилось на борту човна перебувало 2-є людей віком 29 та 32 роки. Пізніше вони розповіли, що під час прогулянки водоймою їхній плавзасіб перевернувс...