09:14, 5 січня 2019 р.
Як приготувати кутю на Різдво: ТОП-3 рецепти
Обов'язковими стравами на Святвечір і Різдво вважаються кутя та узвар.
Кутя - традиційна різдвяна страва/фото УНІАН
6 січня 2019 року відзначають Святвечір. За традицією, обов'язковими на передріздвяній вечері мають бути кутя та узвар. УНІАН підготував для вас рецепти куті – традиційної різдвяної страви.
Рецепт традиційної куті з пшениці
Для її приготування за «бабусиним» рецептом вам знадобиться:
- пшениця - 2 ст.; - мак – 1ст.; - волоські горіхи – 0,5 склянки, йдеться про подрібнені; - родзинки – 180 г; - мед – 150 - 180 г; - сіль – щіпка.
Готуємо кутю з пшениці: покрокова інструкція
1. Зерна пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте.
2. Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.
3. Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м'ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки. Я зазвичай цукор не додаю, але якщо ви – любитель солодкого, його можна розтерти з маком, додавши за смаком.
4. Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.
5. Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте друбку солі й поставте готову кутю у холодильник, подавати її потрібно холодною.
Якщо ви хочете якось урізноманітнити класичний рецепт куті, можна до неї додати курагу -100 г (перед цим залити окропом) - або цукати (50 г), але цей варіант – для ласунів.
Рецепт куті з пшениці вважається традиційним/фото xcook.info
Кутя з рису
Для її приготування вам знадобиться:
- рис – 1,5 склянки; - мак – 1 ст.; - волоські горіхи – 0,5 склянки, подрібнені; - родзинки – 0,5 склянки; - мед – 120 – 130 р.
Готуємо кутю з рису: покрокова інструкція
1. Рис краще обрати круглозерний. Промиваємо його, проціджуємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до готовності. 2. Мак промиваємо, заливаємо окропом на кілька годин, потім проціджуємо через марлю. Розтираємо його в ступі, кавомолці, за допомогою м'ясорубки або блендера. 3. Родзинки залийте гарячою водою і залиште на 15 хвилин, потім просушіть його. 4. Покладіть рис у миску, додайте туди мак, родзинки, горіхи і мед. Готову різдвяну страву ставимо в холод.
Можна урізноманітнити цей рецепт, додавши консервовані вишні без кісточок або запарений кизил (50 г).
У кутю з рису можна додати кизил/фото 1000.menu
Лайфхак: якщо ваша кутя вийде густою, це можна легко виправити, додавши трохи узвару або кип'яченої води.
Готуємо кутю з перловки
Для приготування вам знадобиться:
- перлова крупа - 200 г; - мак - 150 г; - горіхи – очищені та подрібнені – 0,5 ст.; - родзинки – 50 г; - мед – за смаком, я додаю 100 р.
Як приготувати кутю з перловки: покрокова інструкція
1. Перлову крупу промиваємо, заливаємо її у співвідношенні 1:3 і варимо до готовності, після чого проціджуємо. 2. Мак заливаємо окропом на 2 години, потім його потрібно відцідити і пропустити через м'ясорубку або перетерти в кавомолці, блендері, ступі. 3. Родзинки запарюємо окропом на 15 хвилин, проціджуємо. 4. Висипаємо перловку в миску, додаємо мак, горіхи, родзинки, мед, все ретельно перемішуємо.
Можна також приготувати кутю з перловки/фото pinterest Різдвяна кутя за класичним рецептом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
17:41
7 травня
16:18
7 травня
09:38
7 травня
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
22:26, 2 травня
22:26, 2 травня
22:26, 2 травня
22:26, 2 травня
22:26, 2 травня
live comments feed...