Рецепт паски від кондитера для хмельничан

Рецепт паски від кондитера для хмельничан, Боярина Ірина

Пасха — одне з найважливіших свят у християн. Люблять її навіть ті, хто далекі від релігії. Традиційно до цього дня готують паску.

Рецепт у кожної господині свій. Хтось полюбляє з родзинками, хтось з цукатами, а комусь подобається все й одразу.

Кондитер Світлана поділилась з журналістами 0382 рецептом своєї святкової паски.

Рецепт паски від кондитера для хмельничан, фото-1

Для тіста знадобиться:

  • 500 мл молока
  • 1 пакетик (11-12 гр) сухих дріждів, або ж 50 гр звичайних
  • 1 кг муки
  • 6 яєць
  • 200 гр вершкового масла
  • 300 гр цукру
  • 250-300 гр родзинок
  • 1 ч.л. ванільного цукру

Для глазурі:

  • 100 гр цукрової пудри
  • 2 білки

Для прикрас можна використовувати кондитерські посипки.

Спосіб приготування:

  • Просійте борошно і додайте дріжджі
  • Підігрійте молоко (не кип'ятіть) і розтопіть в молоці масло
  • Додайте 280-300 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) та ванільний цукор до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С
  • Вилийте молоко з маслом в борошно

Примітка: Якщо ви використовуєте свіжі пресовані дріжджі, розкришите їх трохи і залийте тепленьким молоком (30°С). Почекайте трохи, поки дріжджі не розчиняться повністю і потім додайте до борошна разом з маслом, цукром і молоком, що залишилося.

  • На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
  • Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
  • Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  • Відокремте жовтки від білків.
  • Коли об'єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  • Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
  • Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
  • Покладіть в тісто родзинки, ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об'ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
  • Нагрійте духовку до 180°С. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
  • Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об'єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
  • Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об'ємі і займе 3/4 об'єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев'яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
  • Для глазурі збийте білок в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці додавайте цукрову пудру. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
  • Покрийте паску отриманою глазур'ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.
Рецепт паски від кондитера для хмельничан, фото-2 Рецепт паски від кондитера для хмельничан, фото-3
паска пасха великдень рецепт хмельницький
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі