13:11, 17 квітня 2019 р.
Традиційні страви Хмельниччини, які варто скуштувати
Як свідчить історія, формування культури і побуту Хмельницького краю не обійшлося без впливу сусідніх держав.
Не стала винятком і кулінарія: в ній можна знайти багато схожого з литовською й польською кухнею, і звичайно ж – з російською.
Литовська кухня вирізняється чималою кількістю страв зі свинини. На Хмельниччині полюбляють рулети зі свинини, м'яса птиці, субпродуктів. До фаршу додають яйця, родзинки, чорнослив, шпиг, а ще – хрін та інші овочі. Різноманітні прянощі надають стравам надзвичайних смакових якостей і екзотичних ароматів.
Литовською національною стравою, яку шанують хмельничани, є картопляна ковбаса — ведерей.
Це ретельно очищені товсті свинячі кишки, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром. Ці ковбаси печуть, обливши топленим свинячим салом.
Полюбляють і шюпініс – особливу кашу, зварену з гороху, картоплі і смаженого свинячого м'яса. Варто покуштувати свинячі копчені ковбаси під назвою «скіландіс» і вареники з тертої сирої картоплі, начинені сиром або рубленим м'ясом. Завдяки впливу польської кухні, тут уміють готувати салати зі свіжих, квашених і солоних овочів, які споживають зі сметаною або кислим молоком.
Влітку всім смакують холодні супи з полуниці, черешні, яблук, а також із лісових ягід. Восени їх замінюють супи з огірків і грибів. Вміють готувати й бігос. Страва має складний смак від поєднання квашеної капусти зі свіжою. Асорті з м'яса, дичини, грибів, ще й ковбаски – додають біґосу неперевершеної смакоти. Але звичайно головну роль в цьому регіоні відіграє українська кухня. Тут вас чекає і смачний борщ з пампушками, і запечене сальце, і відомі всьому світові українські вареники.
Карась у сметані по-летичевськи
Карась обсмажити в соняшниковій олії, на карася покласти подрібнену і підсмажену до золотистого кольору цибулю, перекласти на деко і залити півсклянкою домашньої сметани. Запікати в духовці впродовж 30 хвилин.
Зінківська ковбаса
Візитівка селища Зінькова — ковбаса. Кільце ковбаси чорного кольору перестало бути просто зіньківською смакотою. Це сувенір для гостей і продуктова місцева «родзинка», яку не зустрінеш ще де-небудь. Рецепт приготування звичайний, але секрет міститься у спеціальних печах, де ковбаса печеться. Побудова таких печей- місцеве «ноу-хау», що передається тільки вузькому колу людей, тому таку ковбасу можна покуштувати тільки у Зінькові.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
23:54
Вчора
У Кам’янському продають легендарний завод: які потужності має
Новини компаній
17:00
4 жовтня
ТОП новини
Оголошення
16:11, 2 жовтня
17
11:23, 24 вересня
live comments feed...