Як свідчить історія, формування культури і побуту Хмельницького краю не обійшлося без впливу сусідніх держав.
Не стала винятком і кулінарія: в ній можна знайти багато схожого з литовською й польською кухнею, і звичайно ж – з російською.
Литовська кухня вирізняється чималою кількістю страв зі свинини. На Хмельниччині полюбляють рулети зі свинини, м'яса птиці, субпродуктів. До фаршу додають яйця, родзинки, чорнослив, шпиг, а ще – хрін та інші овочі. Різноманітні прянощі надають стравам надзвичайних смакових якостей і екзотичних ароматів.
Литовською національною стравою, яку шанують хмельничани, є картопляна ковбаса — ведерей.
Це ретельно очищені товсті свинячі кишки, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром. Ці ковбаси печуть, обливши топленим свинячим салом.
Полюбляють і шюпініс – особливу кашу, зварену з гороху, картоплі і смаженого свинячого м'яса. Варто покуштувати свинячі копчені ковбаси під назвою «скіландіс» і вареники з тертої сирої картоплі, начинені сиром або рубленим м'ясом. Завдяки впливу польської кухні, тут уміють готувати салати зі свіжих, квашених і солоних овочів, які споживають зі сметаною або кислим молоком.
Влітку всім смакують холодні супи з полуниці, черешні, яблук, а також із лісових ягід. Восени їх замінюють супи з огірків і грибів. Вміють готувати й бігос. Страва має складний смак від поєднання квашеної капусти зі свіжою. Асорті з м'яса, дичини, грибів, ще й ковбаски – додають біґосу неперевершеної смакоти. Але звичайно головну роль в цьому регіоні відіграє українська кухня. Тут вас чекає і смачний борщ з пампушками, і запечене сальце, і відомі всьому світові українські вареники.
Карась у сметані по-летичевськи
Карась обсмажити в соняшниковій олії, на карася покласти подрібнену і підсмажену до золотистого кольору цибулю, перекласти на деко і залити півсклянкою домашньої сметани. Запікати в духовці впродовж 30 хвилин.