• Головна
  • У Хмельницьких школах вже з'явилося нове меню від Євгена Клопотенка
09:55, 18 вересня 2019 р.

У Хмельницьких школах вже з'явилося нове меню від Євгена Клопотенка

У Хмельницьких школах вже з'явилося нове меню від Євгена Клопотенка

Про намір переформатувати сніданки й обіди у Хмельницькій міські раді оголошували двічі – у квіті та серпні. Планувалося, що з нового навчального року школярі харчуватимуться за рецептами відомого кухаря Євгена Клопотенка.

В одній з найбільших шкіл Хмельницького – НВК №10 – третьокласникам на обід дають смажену рибу з макаронами, а другокласникам – гречану кашу, відварений і натертий буряк, дві м’ясні тефтелі та компот. Також кожен учень отримує здобну булку.

Лише кілька другокласників з’їдають все. Половина учнів – куштують лише м’ясо. У більшості школярів після завершення обіду на тарілках залишається гарнір й тушкований овоч. «Не подобається, не смачне», – так коротко описує свої враження від обіду одна з учениць.

«Я тут взагалі не їм», – зізнається 7-річний Максим. «Меню не змінювали, скільки я тут вчуся. Тому на великій перерві ходжу їсти додому», – каже 14-річний Ілля. А от дев’ятикласниця Вікторія їдальню відвідує регулярно. Пояснює, найбільше їй тут до вподоби супи.

Мати четвертокласника з цієї ж школи Марина Тимощук розповідає: меню переважно лишилося типовим – дієтичним, але таким, яке дітям далеко не завжди до вподоби. Разом з тим від другого тижня навчання почали з’являтися нові продукти. «Син зізнався, що недавно їм давали банани. Раніше такого не було», – каже хмельничанка.

Нагадаємо: Нова програма харчування: В школі на Хмельниччині дітей годували бургерами

На сніданок в учнів школи №4 рис з родзинками та яблуками, рясно приправлений корицею.

«Це новаторська страва, як і решта рецептів Євгена Клопотенка, – каже мати другокласника Тетяна Присикар. – Щоправда, я не уявляю, як у школі збираються, наприклад, готувати равіолі з рідкісного сорту борошна або картопляний гратен. Це здається нереальним».

Школа №4 – серед чотирьох хмельницьких шкіл, де почали впроваджувати страви за книгою рецептів Євгена Клопотенка. Також у пілотний проект потрапили НВО №1, НВК №31 і школа №30.

«У нас попереду ще наради з шеф-кухарями, бухгалтерами шкіл, – коментує Світлана Губай, в.о. директора міського департаменту освіти та науки. – Ми вже зробили нові сніданки, а обіди – поки ні».

«Вигляд їжі має стимулювати апетит. Цього якраз у шкільному меню ми не бачимо, – вважає дієтолог Алла Приймак. – Сірі макарони, каша, що розлізлася – навіть дорослі такого не люблять, а діти – тим паче. З тих же продуктів можна приготувати інші речі за допомогою іншої обробки, додавання соусів, фруктів. Це дуже важливо, оскільки учні, які не хочуть харчуватися у школі, їдять потім абищо – чіпси, сухарики».

Дієтолог запевняє: інгредієнти страв нового меню за вартістю майже ідентичні до тих, що використовували раніше. А от технологічний процес відрізняється. Саме тому у міській раді планують запросити Євгена Клопотенка на тренінги для працівників харчоблоків. Вже нині очевидно: приготування нових страв потребуватиме більше часу й зусиль.

«Зараз ми думаємо над тим, як підвищити зарплату кухарям, – пояснює Світлана Губай. – Поки що – у вигляді премій».

Раніше писали: "Знову та мазня": хмельничани хочуть змінити харчування у школах

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#хмельницький #освіта #їжа
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Шкільне життя - це бурхливе море, в якому зустрічаються юність, жага до знань та розкриття життєвих таємниць. Шкільні роки — це свята, подорожі, дружба й перше кохання. У школі ми вчимося дружити, прощати, бути милосердними, а це так важливо в наш час. Крім знань, зі школи ми винесемо найцінніше — вміння бути людиною. Знання — це мудрість.
Оголошення
live comments feed...