• Головна
  • На Хмельниччині у 2019 році зареєстровано 77 випадків сальмонельозу
12:30, 24 листопада 2019 р.

На Хмельниччині у 2019 році зареєстровано 77 випадків сальмонельозу

На Хмельниччині у 2019 році зареєстровано 77 випадків сальмонельозу

За 10 місяців 2019 р. в місті Хмельницькому зареєстровано 77 випадків сальмонельозу (інтенсивний показник 29 випадків на 100 тис.населення) проти 99 випадків в 2018 році (показник 37,3 на 100 тис.населення), що на 28 % нижче минулого року, але вище середньообласного показника (22,1 на 100 тисяч населення).

Серед захворілих сальмонельозом – 26 дітей та 51 дорослий. По віковій структурі захворюваність дітей становить: до 1 року – 3 дітей; 1-4 роки – 9 дітей; 5-9 років – 12 дітей; 15-17 років – 2 дітей.

В 2018 році захворіло за 10 місяців 25 дітей та 74 дорослих. Серед захворівших зареєстровано 8 сімейних вогнищ, із них 5 з двома випадками одночасні, в трьох вогнищах – випадки послідовні, встановлено 3 джерела сальмонельозу серед контактних. У всіх хворих діагноз підтверджено лабораторно, виділено в 59 випадках сальмонела ентерітідіс (пташиний тип), в 12 випадках – сальмонела тіфімуріум (свинний тип), інші – 6 випадків сальмонели рідкісних типів. Згідно даних епіданамнезу факторами передачі в 55 випадках становлять яйця та яйцепродукти, в 10 випадках – продукти свинини (паштети, м’ясні рулети, холодець), в 9 випадках інші продукти (овочі, фрукти).

В Хмельницькому районі за 10 місяців 2019 року зареєстровано 6 випадків сальмонельозу (інтенсивний показник 11,3 випадків на 100 тис. населення). За аналогічний період 2018 року було зареєстровано 10 випадків сальмонельозу (17,7 на 100 тисяч населення).

Захворюваність на сальмонельоз знизилась з 10 до 6 випадків. По віковій структурі захворюваність дітей становить: до 1 року – 1 дитина; 1-4 роки – 1 дитина; 5-9 років – 1 дитина. Фахівцями Хмельницького міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» у всіх випадках проведено епідеміологічне розслідування та комплекс протиепідемічних заходів. В вогнищах лабораторно обстежено 150 контактних, в осередках відібрано – 289 змивів, в яких в 9 зразках виявлено умовно патогенна мікрофлора (3,1%), 53 зразки води, з яких в 8 випадках виявлені відхилення. Серед контактних виявлено 3 носії сальмонельозу.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що викликається збудником кишкової групи інфекції – сальмонелою, яка досить стійка в навколишньому середовищі. Вона зберігає своє життєздатність в воді водоймищ до 3-х місяців, в молоці, м’ясі до 6 місяців, в яйцях – до 224 днів. Джерелом інфекції є хворі на сальмонельоз, бактеріоносії серед людей а також свійських тварин (птиця, свині та інші).

Носійство у людей формується після захворювання в стертій формі, що не ліковане і може тривати до 3-х місяців і становить загрозу для оточуючих. Клінічно хвороба проявляється важче ніж при звичайних кишкових інфекціях завдяки виділенню мікробом токсину, що призводить до інтоксикації організму, і викликає підвищення температури тіла до 400 С, ослабленням стільця до 10 раз на добу, частою блювотою, різким болем в животі, суглобах та слабкістю.

Щоб уникнути захворювання на сальмонельоз необхідно дотримуватись наступних правил:

– вживати в їжу тільки достатньо термічно оброблене м’ясо, рибу та молочні продукти, не використовувати в їжу продукти з закінченим терміном споживання;

– овочі, фрукти перед вживанням ретельно мити, ошпарювати по можливості окропом;

– при використанні в їжу яєць необхідно їх ретельно обробляти ( добре мити з застосуванням розчину соди, промивати проточною водою), ні в якому разі не вживати в їжу яйця водо плаваючої птиці в сирому вигляді;

– не використовувати для миття, приготування їжі воду з заборонених джерел;

– не займатись самолікуванням при прояві ознак захворювання, що може призвести до формування носійства, в випадку захворювання звертатись до лікаря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#випадки #сальмонельозу #хмельницький
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...