• Головна
  • Великий піст 2020: скільки він триватиме та що можна їсти
09:22, 2 березня 2020 р.

Великий піст 2020: скільки він триватиме та що можна їсти

Закінчиться піст Великоднем.

Великий піст 2020 року розпочнеться 2 березня. Триватиме до 18 квітня. У цей період християни східного обряду дотримуються певної дієти та особливих правил. 

"Їсти – не гріх". Епіфаній дав православним настанови у Великий піст

Великий піст є найголовнішим та найсуворішим у році для вірян. Головною особливістю посту є утримання від їжі та розваг. Цим постом у церкві згадують 40-денний піст Ісуса, а за тиждень перед Великоднем, який називають Страсним, згадують його страждання, після яких сталося воскресіння.

У Великий піст не можна їсти м’ясо, м’ясні продукти, а також яйця та інші молочні продукти. Також у багато днів посту заборонено вживати і рибу та варену їжу. У понеділок, середу та п’ятницю для вірян встановлене сухоїдіння: хліб, сирі овочі, фрукти, зелень, горіхи та сухофрукти. Водночас у вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії. У вихідні (суботу та неділю) можна вживати їжу із рослинним маслом, а також випити вина. Алкоголь також заборонений під час посту.

Протягом 40-денного посту існують і особливі дати:

  • 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці, можна їсти гарячу їжу, вино і рибу
  • 11 квітня – Лазарева субота, також дозволено вживати рибну ікру
  • 12 квітня – Вербна неділя, можна їсти рибу
  • 17 квітня – Страсна п’ятниця, нічого не можна їсти

У церквах не рекомендують дотримуватися такої дієти хворим, дітям, літнім людям та вагітним жінкам. Перед постом варто обов’язково проконсультуватися із лікарем.

Головною метою посту церква називає очищення – як духовне, так і фізичне. Великий піст готує вірян до святкування одного із головних релігійних свят – Великодня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#релігія #Хмельницький
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...