• Головна
  • Кавуни та дині: поради хмельничанам
16:31, 27 липня 2020 р.

Кавуни та дині: поради хмельничанам

Кавуни та дині: поради хмельничанам

Раніше кавуни купували ближче до середини серпня. Саме тоді ці велетенські ягоди дозрівали природним шляхом. Але зараз клімат змінився, з’явилися нові сорти рослин, тому досить важко зрозуміти, чи кавуни та дині справді вже дозріли, чи їх просто стимулювали препаратами.

Щоб купити смачний і корисний кавун або диню, варто знати кілька важливих фактів та хитрощів, які допоможуть зробити правильний вибір.

У середині липня в місті з’являються незліченні намети та вантажівки з кавунами. Написані від руки цінники запевняють, що саме тут ви зможете купити найсолодші ягоди, які достигли самостійно. Звісно, ніхто не скаже потенційному покупцеві, що заради швидкого прибутку використовував нітрати.

Як правильно вибрати кавун:

1. Блискуча та яскрава шкірка без різноманітних пошкоджень вказуватиме на стиглість плоду. Смуги мають бути достатньо контрастними та чіткими;

2. Наявність жовтої плями на боці кавуна — ознака того, що він досить довго дозрівав під сонцем. Чим темніша така пляма, тим краще: це означатиме, що прискорювачі росту на баштані не використовувались;

Кавуни та дині: поради хмельничанам, фото-1

3. Середня вага кавуна — 7-8 кг. Надто великі розміри плодів можуть свідчити про те, що для їх дозрівання використовували нітрати. Маленькі кавуни можуть виявитися недостиглими;

4. Щоб перевірити свіжість та натуральність, трохи подряпайте плід нігтем. Шкірка має легко здиратися. Якщо вона прогинається під натиском, це означає, що кавун уже в’ялий або ж для його вирощування використовували хімію;

5. Не купуйте кавуни біля проїжджої частини або поблизу промислових центрів. Річ у тім, що шкірка цього плоду дуже добре всмоктує в себе практично всі речовини, що містяться в повітрі. Тому такі ягоди точно не принесуть вам користь;

6. Для вибору найсолодшого кавуна, звертайте увагу на пляму, що лишилась від квітки. Велика пляма правильної круглої форми вказуватиме на те, що цей кавун солодкий і в ньому мало кісточок.

Як правильно обрати диню:

1. Диня повинна бути чистою, без плям і тріщин, рівномірний колір без різних забарвлень;

2. Аромат дині. Принюхавшись, Ви відчуєте аромат, якщо так - диня спіла! Дозріла диня пахне ваніллю, ананасом і навіть грушею. Якщо вона не пахне нічим, або пахне лише зеленню, не сумніваючись, відкладайте таку диню в сторону. До речі, чим вище температура повітря, тим сильніше повинен бути запах дині. Тому на ринку в спеку більше шансів вибрати більш стиглу диню, ніж у магазині;

3. Лясніть диню долонею. Диня має видати глухий звук. Саме глухий звук, а не дзвінкий, не плутайте з кавуном;

4. При стисканні шкіра дині повинна пружинити. Якщо після натискання залишилась вм'ятина, то цій дині пора на смітник;

5. Знову шкірка. Ви нігтем можете без зусиль здерти шкірку;

6. «Носик» і «хвостик». Можна також пальцем торкнутися «носика» дині - слід від квітки. Він повинен бути трохи м'яким. Якщо дуже м'який - вже перезріла, якщо твердий - зелена. А «хвостик» - слід від стебла на протилежному кінці плода - у стиглої дині повинен бути сухим та товстим;

7. Ніколи не купуйте розрізану диню та не дозволяйте при Вас її розрізати. Навряд чи у продавця ідеально чисті руки, та й за стерильність ножа ніхто не поручиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...