09:54, 1 березня 2021 р.
На Хмельниччині випікають хліб за авторськими рецептами
У селі Зіньків Хмельницької області сім’я Василенків пече домашній бездріжджовий хліб за авторським рецептом. Технологія виготовлення зіньківського хліба внесена до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
Про це пише Укрінформ.
«Хліб почав пекти мій чоловік Валерій і це його заслуга. Мої батьки колись пекли хліб, робили вино, ковбасу тому це в нас передається з покоління у покоління. Ми жили у Хмельницькому. Спочатку в село 12 років тому переїхав чоловік, а потім я. Хліб печемо у п’єці. Спочатку тут, у мами, був маленький п’єц на 4 буханки, а потім чоловік побудував ще два на 7 буханок і маємо два п’єци на 9 буханок, які використовуємо перед Різдвом і Великоднем, коли багато замовлень», – ділиться співвласниці домашнього бізнесу Валентини Василенко.
Вона зауважує, що житньо-пшеничний хліб випікають без дріжджів, на заквасці. Він виходить пісний, тому його часто купують до монастирів. Вага однієї буханки 4,5 кг, такий хліб не черствіє до семи днів.
«Раніше хліб пекли просто круглим, а мій чоловік придумав для нього «квіточку Давида». Її формують після того, як хліб уже підійшов і його закладають у піч», – розповідає підприємиця.
Хліб, який печуть Василенки у Зінькові, продають на Хмельниччині, а також у Вінниці та Києві. Також його везуть і за кордон.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
10:32
Вчора
15:00
9 грудня
ТОП новини
Оголошення
18:58, Вчора
18:58, Вчора
18:58, Вчора
18:58, Вчора
18:58, Вчора
live comments feed...