• Головна
  • Великий піст 2021: що не можна їсти та заборонено робити, харчування по днях
08:43, 13 березня 2021 р.

Великий піст 2021: що не можна їсти та заборонено робити, харчування по днях

Великий піст 2021: що не можна їсти та заборонено робити, харчування по днях

Багатоденним постуванням християни готуються до Великодня, утримуючись від спокус людського життя.

Великий піст – особливий період для всіх православних християн. Він встановлений на згадку про 40-денне постування Ісуса Христа в пустелі. Метою цього багатоденного посту є підготовка до Великодня.

Коли Великий піст 2021 – дата

Дати початку й закінчення Великого посту щороку різні й залежать від свята Великодня. Однак цей піст має фіксовану тривалість – 47 днів.

Розпочинається Великий піст завжди у понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята. Великдень цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня.

Великий піст 2021: що можна й заборонено їсти

Це найбільш тривалий і суворий піст. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви з вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі.

Понеділок, середа та п’ятниця – найсуворіші дні посту. Це дні сухоїдіння, коли дозволено харчуватися лише невареними стравами без олії.

По вихідних можна готувати гарячу їжу з додаванням олії та випити трохи вина.

У такі великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами.

Основними ж продуктами харчування на період Великого посту є овочі, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення.

Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на весь цей час повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.

Меню на Великий піст: харчування по днях

15 березня (понеділок) - вищий ступінь суворості посту, тобто повне утримання від їжі

16 березня (вівторок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

17 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

18 березня (четвер) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

19 березня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

20 березня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії

21 березня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії

22 березня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед Що можна та не можна їсти у Великий піст / фото ua.depositphotos.com

23 березня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

24 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

25 березня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

26 березня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

27 березня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії

28 березня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії

29 березня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

30 березня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

31 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

1 квітня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

2 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

3 квітня (субота) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії

4 квітня (неділя) - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії

5 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

6 квітня (вівторок) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

7 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

8 квітня (четвер) - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#релігія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...