11:23, 9 квітня 2015 р.

Сьогодні – Чистий Четвер

Чистий Четвер поєднав у собі християнські і дохристиянські вірування.  Так, для християнина  - це символ духовного і фізичного очищення. Саме у цей день починається найбільша передвеликодня метушня, бо треба встигнути зробити надто багато. 

Християнське вчення

У Чистий Четвер, готуючись до Великодня, віряни відвідують церкву, сповідуються і причащаються.  У храмах відбувається ранкове та вечірнє богослужіння, де згадують Таємну Вечерю Христа і апостолів, коли було самим Ісусом встановлено Таїнство Святого Причастя. На вечірній службі читають 12 уривків із Євангелія, 12 разів запалюють і гасять страсну свічку. Потім її  несуть додому запаленою, а вогнем на сволоці виписуть хрест – щоб дім не торкнулося ніяке лихо. Свічку зберігають протягом року. Якщо запалити страсну свічку у бурю чи негоду, вона припиниться.

Особливо віруючі люди відсьогодні не їдять аж до Великодня, є й такі, що не п’ють навіть води.

Дохристиянські вірування

Саме у цей день наші предки намагалися скупатися якомога раніше, ще вночі. Є легенда, що саме цю ніч ворон купає у воді своїх дітей, а тому ці птахи так довго живуть. І якщо скупатися у річні до того, як ворон скупає вороня, то жива вода дасть сил і здоров’я на цілий рік.

У четвер вперше підстригали малих діток, спалюючи волосся в печі, щоб ніхто не міг заподіяти лиха.

День генерального прибирання та малювання писанок

Окрім того, з давніх-давен для українців Чистий Четвер є днем генерального прибирання: прибирають в оселі, перуть усі речі, миють вікна, стрижуть дітей, пишуть писанки та печуть паски, а ще – садять розсаду на городі.

У данину вже стало традицією вимітати у четвер кожен куток, щоб ніде не залишилося сміття. Жінки прали навіть ганчір’я, а чоловіки палили у дворі гілля і усякий непотріб.

Цього дня готують великодні страви – паски та писанки.  У чистій прибраній хаті господині готують паску, сирну паску, розмальовують писанки. Робити все це потрібно зі світлими думками та молитвою.

За матеріалами інтернет-ресурсів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Чистий Четвер #справи #підготовка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...