• Головна
  • Поради хмельничанам, як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах
Варто знати
09:03, 5 червня 2016 р.

Поради хмельничанам, як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах

Варто знати

На лавках магазинів та на ринках уже з’явилося багато овочів. Багато хто ще побоюється купувати молоду капусту, редиску та моркву через вміст нітратів.
Взагалі наявність нітратів — це нормально. Небезпечно, коли їх кількість набагато перевищує норму і нітрати у продуктах чи вже в організмі перетворюються в ще токсичніші нітрити та нітрозаміни. 
Всесвітня організація охорони здоров`я вважає допустимою добовою дозою 3,7 мг нітратів на 1 кг маси тіла, а нітритів – 0,2 мг на 1 кг ваги. А от максимальні рівні нітратів затвердили у Міністерстві охорони здоровя України «Регламентом максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»  (наказ №368 від 13.05.2013 р.)

У різних овочах різний вміст нітратів:
Мало (10-150 мг/кг): помідори, солодкий перець (паприка), часник, картопля, ріпчаста цибуля, пізня (зимова) морква. Практично немає нітратів у фруктах та ягодах (крім найбільших «ягід» - кавуна та дині).
Досить багато (150-700 мг/кг): огірки, пізня білокачанна капуста, зелена цибуля з грядок, кабачки, гарбузи, рання морква. 
Багато (700-1500 мг/кг): рання білокачанна, цвітна капуста, ранні столові буряки, капуста броколі, редиска у відкритому грунті, зелена парникова цибуля. 
Найбільше (1500-4000 мг/кг): зелений салат, пекінська капуста, шпинат, кріп, парникова редиска, листя молодих буряків, петрушки, селера.

Як зменшити вміст нітратів в овочах:
Хороший спосіб – не вживати в їжу ті частини овоча, в яких накопичується найбільше цих хімічних сполук.
Якщо дуже боїтесь отруєння нітратами, у парникових та ранніх листових овочах та коренеплодах варто вирізати й викидати особливо небезпечні частини
- капуста — верхні зелені листки, качан і товсті стрижні на листках;
- петрушка, селера, кріп, інші пряні трави - стебла;
- молода морква, корінь петрушки - 1-2 см верхівки коренеплода та серцевина.

В огірках, редьці та редисці, молодих буряках найбільше нітратів міститься у шкірці, верхньому та нижньому кінчиках. Тому їх краще чистити або обрізати з двох кінців, особливо якщо готуєте для дітей та хворих. 

У дині та кавуна найбільша концентрація нітратів - біля шкоринки, особливо у недозрілій блідій частині. Тому, відрізаючи стиглу м`якоть, краще залишити кілька сантиметрів з кіркою. 

У кабачків та баклажанів треба відрізати частину з плодоніжкою. 

Значно зменшує кількість нітратів і припиняє їх перетворення в нітрити кулінарна обробка. 
Якщо редиску, огірок чи капусту почистити, добре помити й трохи підсушити на сітці чи рушнику — ми позбавимося від 3% до 20% нітратів.
Якщо хвилин з 20-30 потримати у холодній воді шпинат, листя салату, молоду капусту чи інші листові овочі, ми «вимиємо» 15-20% нітратів. Так само можна вимочити у воді нарізані кубиками або півкільцями молоді бурячки й ранні кабачки та цукіні. 
Але цей спосіб зменшує і вміст вітамінів та інших корисних речовин. Його варто використовувати, коли є підозра, що вміст нітратів значно перевищує допустиму норму, або ж організм дуже чутливий до нітратів і нітритів, при харчуванні маленьких дітей (1-3 роки), при захворюваннях нирок та шлунково-кишкового тракту, при алергіях.
Під час варіння нітрати з овочів переходять у воду. Картопля втрачає 75-80%, морква та капуста — до 70%, буряк — до 40%. Головне - одразу ж злити відвар, бо під час вистигання частина нітратів повернеться назад. Перед приготуванням борщу з молодої капусти чи супу, овочі можна спочатку бланширувати — на 5 хвилин залити окропом, а потім покласти у каструлю доварюватися. 
Припиняє перетворення нітратів у нітрити додавання у салати лимонного чи гранатового соку.
Зупиняє перетворення нітратів у нітрозаміни вживання салатів одразу ж після приготування. 
Купуючи свіжу городину, вибирайте стиглі овочі середнього розміру, без жовтих плям під шкіркою.
Але головний спосіб вберегтися від отруєння нітратами - вживати свіжі овочі упродовж всього року невеликими порціями, а не накидатися на ранню городину і їсти її кілограмами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#овочі #купівля #нітрати #зменшення нітратів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...