• Головна
  • Страсний тиждень-2018: що не можна робити, коли пекти паски та фарбувати яйця
15:38, 2 квітня 2018 р.

Страсний тиждень-2018: що не можна робити, коли пекти паски та фарбувати яйця

Страсний тиждень-2018: що не можна робити, коли пекти паски та фарбувати яйця

Кожен день Страсного тижня називається Великим і присвячений подіям останніх днів життя Ісуса Христа на землі

Інформує 0382 з посиланням на Главком.

Страсний тиждень або Страсна седмиця - це останні шість днів Великого посту перед Великоднем, які віруючі проводять по-особливому, намагаючись максимально зосередитися на підготовці до головного християнського свята - Світлого воскресіння Христового, що відзначається в 2018 році 8 квітня.

Кожен день Страсного тижня називається Великим і присвячений подіям останніх днів життя Ісуса Христа на землі, його страждань на хресті, смерті і поховання. Віруючі в ці дні намагаються відвідувати всі богослужіння і тримають найсуворіший піст.

Весь Страсний тиждень віруючі дотримуються найсуворішого посту. Не можна вживати в їжу м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти. У Страсний тиждень не можна співати, танцювати, необхідно ходити на служіння і максимально очиститися до світлого свята Великодня.

Зазначимо, що кожен день Страсного тижня відведений для якихось справ по господарству.

Великий понеділок

Так, в Великий понеділок, 2 квітня, згадують старозавітного патріарха Йосипа, через заздрощі проданого братами в Єгипет, що стало прообразом страждань Ісуса, а також безплідну смоківницю з Євангелія, яку Христос прокляв, бо вона - символ душі, що не приносить духовних плодів: істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

З їжі в цей день дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, а також хліб з водою.

У перший день Страсного тижня віруючі починають готуватися до Великодня, приводячи в порядок себе і своє житло. У цей день прийнято проводити генеральне прибирання будинку і велике прання.

Великий вівторок

У Великий вівторокзгадують викриття Ісусом фарисеїв та книжників і притчі, розказані Спасителем в Єрусалимському храмі, про данину кесарю, про воскресіння мертвих, Страшний суд, про десять дів і про таланти.

У вівторок, 3 квітня, православні згадують також патріарха Константинопольського Фому. У давнину в цей день до світанку готували зілля від лихоманки. У народі говорили: «Святий Фома лихоманку жене».

Харчуватися в цей день дозволено так само - сирими овочами, фруктами, хлібом та водою.

Велика середа

Велика середаприсвячена покаянням грішниці, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала його до поховання, а також зрада Ісуса апостолом Юдою Іскаріот, вчинена за 30 срібняків.

На Русі вважалося, що в цей день нечиста сила особливо бешкетує, і жінки намагалися поводитися якомога суворіше. Під забороною були заняття рукоділлям.

Харчуватися в цей день дозволено так само - сирими овочами, фруктами, хлібом та водою.

Чистий четвер

Великий четвер, він же - чистий, відсилає до Таємної вечері, на якій Ісус встановив таїнство Євхаристії, тобто Святого причастя, і зробив обмивання ніг учнів в знак глибокого смирення і любові до них.

Також в цей день згадують молитву Ісуса в Гетсиманському саду та зрада Іуди.

У народі в Чистий четвер прийнято вставати до сходу сонця, вмиватися, прибирати, прикрашати оселю і готувати частування на Великдень, а саме - фарбувати яйця, пекти паски, робити пасочку.

У Великий Четвер радили підстригати в перший раз волосся однорічній дитині (до року стригти вважалося гріхом), а дівчатам – кінчики кіс, щоб росли довшими і густішими. У всієї домашньої худоби теж радили вистригати жмут вовни для здоров'я і благополуччя.

У Чистий четвер слід перерахувати гроші три рази, щоб весь рік «водилися» гроші.

Якщо до зорі вмиватися на Великий (Чистий) Четвер, потрібно примовляти: «Змиваю те, що напустили на мене, то чим душа і тіло розуміється, все Чистим Четвергом знімається».

З їжі в цей день дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, а також хліб з водою.

Страсна п'ятниця

В Страсну або Велику п'ятницювід їжі рекомендується зовсім утриматися, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа.

Тим, хто не може повністю утриматися від їжі, дозволено покуштувати трохи хліба і води, але один раз в день і після чину виносу Плащаниці, яким закінчується вечірнє богослужіння.

У народі в Страсну п'ятницю заборонялося працювати. Говорили, що в цей день «пташка гнізда не в'є».

Велика субота

Велика субота- це день спокою і спогадів про перебування Христа у гробі. У храмах проходить освячення великодніх страв. А в Єрусалимі відбувається церемонія сходження Благодатного вогню.

Великдень

Світле воскресіння Христове, воно ж - Великдень, в 2018 році відзначається 8 квітня. Це найголовніше християнське свято, встановлене на честь воскресіння Ісуса, що є центром всієї біблійної історії.

У народі ж вважали, що Страсний тиждень - це час розгулу нечистої сили, тому люди намагалися до самої Пасхи бути небагатослівними, уникати гучних гулянь і співів і взагалі всіх розваг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Великдень #Піст
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...